Image
Moderne woning houtskeletbouw

Slopen en bouwen of renoveren

Hoe maak je de beste keuze?

Kocht je een oude woning, dan denk je wellicht aan verbouwen. Maar is dat wel de beste keuze? Zeker nu er een renovatieverplichting geldt voor woningen met label E of F, kunnen de renovatiekosten hoog oplopen. Sloop en heropbouw is daarom, én om praktische en financiële redenen, vaak interessanter dan renoveren. Waarom? We leggen het je graag uit.

Slopen of verbouwen: wat zijn de belangrijkste criteria?

Renoveren of afbreken en heropbouwen ... niet alleen jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden wegen door in de beslissing, ook de staat van het pand speelt een belangrijke rol. Zijn er bijvoorbeeld structurele of bouwfysische problemen? Dan hoef je niet te twijfelen: slopen is de beste optie.

Image
vacature

Renoveren is de beste optie als ...

  • De structuur van het pand in goede staat is en er alleen esthetische of functionele verbeteringen nodig zijn. 
  • Je de karakteristieke kenmerken en charme van het oorspronkelijke huis wil behouden.
  • De stedenbouwkundige voorschriften slopen niet toestaan. Misschien mag je niet slopen omdat het om een beschermd monument of dorps- en stadsgezicht gaat?
Image
Bouwplan bouwen op eigen bouwgrond

Slopen en heropbouwen is de beste optie als ...

  • Er zware stabiliteits- of vochtproblemen zijn. Een architect of aannemer kan je helpen om de staat van je woning correct in te schatten.
  • Je de uitstraling en de indeling in alle vrijheid wil bepalen: het aantal slaapkamers, materiaalkeuze, bouwstijl ...
  • Je een energiezuinige en duurzame woning wil die nu al voldoet aan de energiedoelstellingen van 2050.

Financiële voordelen van slopen en heropbouw

Op nieuwbouw betaal je 21% btw, maar wanneer je een bestaande woning sloopt en heropbouwt, kan een verlaagd btw-tarief van 6% gelden. Aan deze btw-verlaging zijn wel een aantal voorwaarden verbonden: zo moet je als particulier na afbraak op hetzelfde perceel jouw ‘enige’ en ‘eigen’ woning optrekken, met een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 vierkante meter.

 

Kom je niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief? Dan kan je als particulier in het Vlaamse gewest een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen. Deze premie bedraagt 10.000 euro per bouwproject, en moet altijd binnen de 3 maanden na de goedkeuring van de gecombineerde aanvraag van de omgevingsvergunning voor afbraak en herbouw door het gemeentebestuur aangevraagd worden.

Sloop en heropbouw: jouw mogelijkheden bij Dewaele Woningbouw

Ga je de bestaande woning slopen en er een energiezuinige nieuwbouw bouwen? Dan wil je bouwen in alle vrijheid, en zonder verrassingen. Wij van Dewaele Woningbouw helpen je graag. Niet alleen profiteer je van de meest energiezuinige woning dankzij ons bouwsysteem van houtskeletbouw, ook bieden we je 4 ijzersterke garanties op het vlak van timing, kwaliteit, prijs en service. Al vanaf het eerste moment dat je bij ons binnenstapt, voel je het verschil in onze aanpak én mogelijkheden:

Image
Financiering en bouwbudget eigen bouwgrond

Advies bij het vinden van betrouwbare partners voor sloopwerken

Regel je de sloopwerken zelf, of geef je het volledige proces uit handen? Alles is mogelijk. We brengen je graag in contact met betrouwbare partners voor sloopwerken in jouw regio. Onze tip: vraag offertes bij verschillende bedrijven om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Is de woning gesloopt, dan beginnen we vervolgens aan de uitvoering van jouw woning in houtskeletbouw volgens een transparant stappenplan.

Image

Haal alles uit je bouwbudget

We denken met je mee, al vanaf het eerste gesprek. Zo durven we bepaalde keuzes in vraag te stellen om het maximum uit je budget én woonruimte te halen, en we geven gericht advies bij elke stap en elke keuze. Kom dus zeker vroeg genoeg bij ons langs, want een sterke voorbereiding is het begin van een zorgeloos bouwtraject.

Image
Moderne woning houtskeletbouw

Maatwerk

We bouwen in elke stijl die jij wenst: landelijkmodern of tijdloos. Wil je meer weten over houtskeletbouw? Maak een afspraak in een van onze kijkwoningen en kom tijdens een persoonlijke rondleiding alles te weten over onze mogelijkheden om energiezuinig te bouwen. Kan je niet wachten? Laat je alvast inspireren door onze realisaties in uiteenlopende stijlen.

Conclusie: volg deze stappen en maak de beste keuze

Herbouwen of renoveren? We vatten alle afwegingen samen in een handig stappenplan en helpen je zo om de beste keuze te maken:

Stap 1

Schat de staat van het gebouw correct in

In welke staat zijn de draagstructuur en funderingen? Controleer daarnaast zeker ook op verzakkingen, vochtproblemen, schimmels en asbest. Een woning in slechte staat renoveren is vaak duurder dan ze te slopen en opnieuw te bouwen.

Stap 2

Hoe ziet jouw ideale thuis eruit?

Wat vind jij belangrijk in de ideale woning: voldoende licht, open ruimtes en bepaalde materiaalkeuzes? En kan je dan niet beter bouwen dan te renoveren? Denk ook op lange termijn en hou niet alleen rekening met jouw wooncomfort op latere leeftijd, maar ook met de strenger wordende energienormen.

Stap 3

Zijn de energiedoelstellingen haalbaar door renovatie?

Wanneer je renoveert, moet je woning na de werken een energielabel A of een E-peil van minder dan E60 scoren. Kan je voldoende isoleren, de nodige verwarmings- en ventilatietechnieken integreren? Twijfel je hieraan, dan is het beter om te slopen en een nieuwe woning te bouwen.

Stap 4

Overweeg het kostenplaatje van beide opties

Weeg de kosten van elke optie tegenover elkaar af. Hou niet alleen rekening met de investeringskosten, maar bekijk ook wat op lange termijn het meest gunstig is. Denk aan doorverkoopwaarde, korting op onroerende voorheffing of een lagere energierekening.

Meer weten?

Vraag vrijblijvend advies aan onze bouwadviseurs en ontdek alle mogelijkheden van houtskeletbouw voor jouw bouwbudget.

Image