Image

Welke soorten energie combineren in je nieuwbouw?

Je energieverbruik beperken, dat doe je in de eerste plaats door goed te isoleren. Maar ook de manier waarop je energie opwekt, speelt een grote rol. Vandaag kan je kiezen uit verschillende energiezuinige technieken zoals een warmtepomp, zonnepanelen of vloerverwarming. Maar welke investeringen halen jouw E-peil nu echt naar beneden? En wat is de meest courante en interessante opstelling of combinatie?

4 types energiezuinige technieken

Warmtepomp

Een warmtepomp recupereert warmte uit de buitenlucht en geeft deze via een warmtewisselaar terug af in de woning. Meestal gebeurt dit door middel van vloerverwarming. De warmtepomp draait op elektrische stroom, maar door gebruik te maken van de warmte in de buitenlucht, krijg je vier keer meer warmte terug dan de stroom die je verbruikt.

Bij een warmtepomp spreken we over hernieuwbare energie omdat warmte in de buitenlucht er altijd zal zijn en bovendien gratis is. De warmtepomp kan niet alleen instaan voor je verwarming, maar ook voor de productie van het sanitair warm water

Wil je volledig hernieuwbaar en energiezuinig werken? Wek de stroom voor de warmtepomp dan op via fotovoltaïsche panelen.

Image

Zonnepanelen

Dé klassieker onder de hernieuwbare energie. De opbrengst is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en de oppervlakte van de panelen. Een paneel van 1 vierkante meter en 250 Wp produceert ongeveer 225 kWh per jaar. Zonnepanelen kunnen tot 90 procent van de benodigde stroom leveren.

Na jaren waarin de prijs van zonnepanelen sterk daalde, hebben de prijsstijgingen van grondstoffen en onderdelen in 2022 voor een trendbreuk gezorgd. Dankzij de btw-verlaging van 21 procent naar 6 procent bleef de prijsstijging echter binnen de perken. Daardoor blijven zonnepanelen ook vandaag populair en rendabel. En net als andere energiezuinige technieken zijn ze duurzaam en milieubewust.

Image

Vloerverwarming

Altijd warme voeten, zelfs in putje winter? Dan installeer je best vloerverwarming. Concreet? Een netwerk van leidingen in de chape verwarmen de ruimte.

De voordelen? Je benut de muren optimaal en het systeem produceert 100% stralingswarmte. En dat is een stuk comfortabeler dan convectiewarmte omdat er geen luchtcirculatie is. Vloerverwarming vereist ook minder hoge keteltemperaturen waardoor je zuiniger stookt en het vraagt weinig of geen onderhoud.

Image

Huishoudtoestellen

Hoe zit het met het verbruik van je huishoudtoestellen? Koelkasten, vaatwasmachines, droogkasten, ovens, televisietoestellen… Zorg dat je over de nieuwste generatie toestellen beschikt, want met energiezuinige apparaten bespaar je heel wat op je energiefactuur.

Kijk naar het energielabel als je een winkel binnenstapt. Klasse A betekent grote onderscheiding, klasse G is ronduit gebuisd.

In onze energiezuinige kijkwoningen tonen we je graag welke energie we daar kiezen.

Trends in energiezuinige combinaties

Wat is de meest courante opstelling? Welke keuzes maak je vandaag?

Tot enkele jaren geleden was de combinatie van vloerverwarming met een condenserende gasketel het populairst. Maar door de verstrenging van de EPB-norm en de verplichting tot het gebruik van hernieuwbare energie kwam er een verschuiving.

Vandaag kies je bij voorkeur voor een lucht-water-warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Op die manier beperk je voor een groot deel het verbruik van je warmtepomp. Kortom, je verwarmt je woning met zelfgeproduceerde elektriciteit.

Resultaat? Het energieverbruik van je woning zakt zienderogen.

Ons advies? Kies zeker voor vloerverwarming.  Het rendeert altijd, want het systeem werkt op lage temperatuur (via je warmtepomp). En je geniet natuurlijk ook van het extra comfort.

Meer weten over de voor- en nadelen van de energiezuinige toestellen? Op zoek naar de ideale combinatie voor jouw woning? Vraag persoonlijk advies aan onze experts en maak een afspraak.

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image