Image

Houtskeletbouw of traditioneel bouwen?

Heb je concrete bouwplannen? Een van de eerste keuzes die je moet maken, is de bouwmethode. Kies je voor traditioneel bouwen met baksteen of ga je bouwen met houtskeletbouw? Met welke factoren moet je rekening houden? En vooral, welke bouwtechniek past bij jouw droomhuis?

We zetten je op weg met een vergelijking van beide bouwtechnieken: houtskeletbouw versus traditioneel bouwen.

Bouwproces

Houtskeletbouw is een snelle bouwmethode. De voorbereidingsperiode in het studiebureau en het atelier duurt iets langer dan bij traditioneel bouwen, maar op de werf gaat het heel snel vooruit. We produceren de wanden en vloeren namelijk op voorhand in het atelier volgens de plannen van een architect die door ons studiebureau worden omgezet in productietekeningen. De montage op de werf duurt maximaal tien dagen. Doordat er tijdens het productie- en plaatsingsproces bijna geen water nodig is, wordt de interieurafwerking niet vertraagd door uitdrogingsperiodes. Bij de klassieke woningbouw is dit wel het geval.

Het bouwproces bij houtskeletbouw is nauwelijks onderhevig aan de weersomstandigheden omdat het grootste deel van de productie in de werkplaats gebeurt. De woning is heel snel water- en winddicht, waardoor we meteen kunnen starten met de technieken en de afwerking. Dit is een groot verschil met traditioneel metselwerk, dat vertraging oploopt door regen of vrieskou.

Conclusie

Houtskeletbouw vraagt een iets langere voorbereidingstijd dan traditioneel bouwen, maar gaat op de werf een pak sneller vooruit.

Video file

Energiezuinigheid

Wil je een energiezuinige woning? Dan maak je met houtskeletbouw de beste keuze. Onze houtskeletbouwwoningen halen een gemiddeld E-peil van 10. Vaak doen we nog straffer met een E-peil 0 (of zelfs een negatief E-peil). Zo’n energieneutraal huis produceert zelf (bijna) alle energie die nodig is om te verwarmen, koelen of ventileren.

Houtskeletbouw gaat heel goed samen met de energiezuinige technieken die bijdragen tot een laag E-peil. Een slim ventilatiesysteem, zonnepanelen en vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp en/of zonneboiler zijn dan ook vaste ingrediënten van onze energiezuinige houtskeletwoningen.

Conclusie

Houtskeletbouw is de gemakkelijkste weg naar een laag E-peil.

Isolatie

Hout isoleert tot vijftien keer beter dan beton en de wanden van het houtskelet bieden meer mogelijkheden om maximaal te isoleren. Onze isolatie begint al in de wanden zelf, en niet pas in de spouwmuur zoals bij traditionele bouw. Thermische onderbrekingen, of koudebruggen, komen veel minder voor en dat betekent: minder stoken en een lagere energiefactuur.

Ook in hete zomers of ijskoude winters ben je met een geïsoleerde houtskeletwoning stevig gewapend tegen hoge verwarmings- of koelingskosten. Een gemetste woning hou je in de zomer misschien iets langer koel, maar een houtskeletwoning koelt ’s nachts dan weer veel sneller af. In de winter is het makkelijker om een houtskeletwoning op te warmen, want bij een gemetst huis absorberen de muren eerst de warmte vóór de ruimte kan opwarmen.

Tegelijk scoort hout beter op het vlak van geluidsisolatie. Steen weergalmt het geluid, hout dempt het en geeft rust. Door een zwevende chape aan te brengen op de verdiepingsvloeren wordt het contactgeluid voldoende gedempt. Extra akoestisch isolatiemateriaal in de wanden en plafonds voorkomt bovendien geluidshinder vanuit aanpalende kamers.

Conclusie

 Houtskeletbouw en isolatie vormen de perfecte match.

Image

Kostprijs

Houtskeletbouw zit qua prijs op hetzelfde niveau als een traditionele woning. Concreet ligt de gemiddelde prijs per m2 voor een afgewerkte houtskeletwoning tussen 1.600 en 1.900 euro (meer details over de prijs van houtskeletbouw).

Voor dat bedrag geniet je van een beter geïsoleerde en luchtdichte woning met een uniek wooncomfort. Bovendien heb je bij houtskeletbouw meer mogelijkheden om de prijs te drukken.
 

  • Gunstiger E-peil: een houtskeletbouw is beter geïsoleerd. Je bespaart dus op stookkosten en energie.
  • Tijdswinst: een houtskeletwoning is sneller klaar, je wint daarmee niet alleen op werkuren, maar je kan sneller verhuizen (en hoeft misschien minder lang te huren).
  • Lichte constructie: een houtskeletbouwwoning is minder zwaar dan een gemetste woning waardoor je niet snel aanpassingen moet doen bij een minder draagkrachtige grond.
  • Een goede voorbereiding: kleine ingrepen aan het plan kunnen al een grote invloed hebben op het budget. Hoe vroeger je met ons samenzit (best vóór het indienen van de bouwaanvraag), hoe groter het positieve effect op de bouwkost.
  • Zelf bouwen: zelf isoleren of elektriciteitswerken uitvoeren? Houtskeletbouw is ideaal wanneer je zelf de handen uit de mouwen wil steken.
Conclusie

Een energiezuinige woning bouwen op maat van je budget? Kies voor houtskeletbouw. 

Architecturale vrijheid

Bouwen zonder beperkingen op architecturaal vlak? Dat kan, ook bij houtskeletbouw. Je kan kiezen uit verschillende materialen. De basis is natuurlijk het houtskelet, maar de gevelbekleding, het materiaal van de ramen, deuren en plinten… kan je vrij kiezen. Ook op het vlak van bouwstijlen is alles mogelijk: van een strakke, moderne kubuswoning tot een charmante pastorijwoning.

Wil je op termijn verbouwen of uitbreiden? Ook dat is bij een houtskeletwoning mogelijk. Kies voor een vormgeving op maat van je persoonlijke smaak, zo wordt je woning volledig je thuis.

Conclusie

Zowel voor de vormgeving als de afwerking zijn houtskeletbouw en het traditionele metselwerk aan elkaar gewaagd.

Wil je alles weten over bouwen met houtskeletbouw?

Ontdek alles over deze populaire bouwstijl in onze showroom of in een van onze kijkwoningen!

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image